Trashworks

TrashWorks maakt van strandafval en vintage plaatjes kleine kunstwerkjes. De stijl van TrashWorks is puur en warm en de afbeeldingen vertellen altijd een klein verhaal.
Het verhaal van Elza: "Ik vind spullen op het strand en daarvan maak ik plaatjes. Het begon tijdens een verveelmomentje op een troeperig Spaans strand en liep uit op een onvoorwaardelijke liefde voor strandafval. 

De afbeeldingen zijn gemaakt van strandafval uit Andalusië (Spanje), Evia (Griekenland), Ameland, Vlieland, Zandvoort en Lauwersoog. Mijn regel is dat ik het afval niet mag bewerken: ik moet het gebruiken zoals ik het vind. Wat niet wegneemt dat ik wel eens per ongeluk op een stuk plastic ga staan als dat heel goed uitkomt. Ik geloof dat de mogelijkheid en de kunst ‘m in de beperking zitten, dus wordt mijn basisafvalbergje slechts bij uitzondering aangevuld (wanneer mij bijvoorbeeld een superschattig, verroest gloeilampje van het waddenstrand cadeau wordt gedaan. Eén nieuw materiaaltje verandert het perspectief op alle stukjes afval). Alle materialen gebruik ik steeds opnieuw. Na het maken van de afbeelding maak ik een foto en schuif ik de boel weer aan de kant, dus ‘t is dubbel recyclen. De foto’s worden nauwelijks bewerkt.  <3 puurheid.

Soms combineer ik het afval met mijn andere liefde: plaatjes uit tijdschriften uit de jaren ’40, ’50 en ’60, zoals oude Libelles, LIFE’s en de Paris Match, gekocht in m’n favoriete tweedehands boekenzaak ‘t Vergeet-me-nietje in Veenwouden. De overgebleven snippers papier bewaar ik om papier maché van te maken, het afval wordt bewaard in oude schoenendozen, enveloppen vouw ik van oude advertenties, teksten typ ik op een oude typmachine en de belichting komt van vuilstortplaatsen.

Dus, om het hedendaags te zeggen: ik maak ”upcycled local low budget cradle to cradle vintage beachtrash-art” (een stroming in de kunst die nog aan bekendheid moet winnen)’